Chat

Ciprusi konyha híressége

Ciprusi konyha – a ciprusi  ételek és italok

A ciprusi konyha alapvetően mediterrán jellegű, hasonlít a görögre, de vannak benne közel-keleti és kis-ázsiai jellegzetességek is. A hangsúly a friss, helyi alapanyagokon van, bőségesen használnak fűszer és gyógynövényeket és kedvelik az olíva olajat.

A múltban költők és világutazók dicsőítették a sziget ízeit. Korunkban orvosok és életmód-tanácsadók is csatlakoztak a csapathoz , ami a mediterrán konyhát dicséri. A gabonafélék és a hüvelyesek, a nap érlelte gyümölcsök és zöldségek, a magas fehérjetartalmú halak,a sovány húsok és baromfifélék, az olíva olaj és a bor mindegyike nem csupán egészséges eledel, hanem ellenállhatatlan kísértés is egyben.

Egy olyan társadalomban, ahol erősek a nagycsaládi kapcsolatok, nem meglepő, hogy az otthoni főzés a mindennapok fontos része és a receptek generációkról generációkra öröklődnek. A tartalmas fogások mellett az evés a családtagokkal és a barátokkal való együttlétéről is szól. Nem csoda hát, hogy a vendégszeretet és a kedélyesség mélyen gyökerezik a ciprusi lélekben. Annyira mélyen, hogy a vendégek kiszolgálása valóságos népművészetté vált. Engedje hát szabadjára ízlelőbimbóit, és merüljön el a ciprusi kulináris élvezetekben.