Chat

Limassol városa

 

Limassol  Ciprus legnagyobb és legszebb tengerparti városa.  Hosszan, 16 Km hosszan fekszik a tengerparton.  Gyönyörű szállodák, és gyönyörű  strandok sokasága.  

 

Limassol  óvárosa ma is a város szívét jelenti, keskeny utcái a régi halász kikötőből ágaznak szét. A középkori Limassoli erőd egy királyi esküvő színhelye volt a középkorban: Anglia királya, Oroszlánszívű Richárd itt vette nőül Navarrai Berengáriát. Az épületben ma a Ciprusi Középkori Múzeum működik.

A város sokat nőtt az utóbbi években, és ma már 16 kilométer hosszan nyúlik el a tengerparton, tele Ciprus legszebb szállodáival és apartmanházakkal, közöttük pedig eukaliptusz ligetekkel. Gyönyörű tengerpartjai vannak. A hoteleket tengerparti sétány köti össze, amely népszerű a sétálók és a kocogók körében. A város lakói arról ismertek, hogy szeretnek szórakozni, így nem meglepő, hogy a város éjszakai élete változatos. Sokféle taverna, diszkó és klub van nyitva egész évben, a tengerparti bárok pedig a kínálatot színesítik.

Ne hagyja ki a szeptemberi Borfesztivál bacchusi örömeit, vagy jöjjön el februárban, karnevál idején megnézni a jelmezes szekerek felvonulását és a bulikat. Vagy élvezzen végig egy nyár esti koncertet a csillagok alatt , a Kourion görög-római színházában.

 

Kourion régészeti terület

Kurion, mely az egyik leglátványosabb régészeti terület a szigeten, fontos városállam-királyság volt, ahol az ásatások jelentős új kincseket hoztak a napvilágra. Kurion, mely különösen a fantasztikus görög-római színházáról nevezetes, kifinomult mozaikpadlós, csodálatos villáknak is otthont ad egy korai keresztény bazilikával és további kincsekkel együtt.

 

Amathous régészeti terület

Amathous, az ősi Ciprus egyik legfontosabb városállama kb. 10 km-re fekszik Kelet-Limassol-tól. A mitológia szerint Kinyras király alapította, és ez volt az a  hely, ahol Thészeusz a várandós Ariadnét hagyta, hogy gondoskodjanak róla Minótaurosszal vívott harca után. A város alapításának pontos dátumát nehéz megállapítani, de az Akropolisz környékén kb. i. e. 1100-ig vezethető vissza az emberi jelenlét. Az évszázadok során Amathous számos hódítónak esett áldozatul (pl. perzsák, rómaiak és bizánciak), miután az i. sz. 7. században az arab hódítók végleg lerombolták és elhagyták a várost.

 

Aphrodité szentélye Amathousban

Az Amaothous akropoliszában található Aphrodité-szentély, mely állítólag a második legjelentősebb szentély volt Cipruson, a legenda szerint a legfontosabb, a Palaepafos-i szentély „törzshajtásának” tekinthető. A görög stílusú templom és a közvetlenül alatta található leletek kora , egészen a késő ptolemaioszi és császári időkre nyúlik vissza. A szentély létezését az i.e. 8. századig felajánlott áldozati ajándékok is bizonyítják.Az évszázadok során Aphrodité szentélye hagyományos ciprusi szentélyként működött, egy körülzárt, megszentelt hellyel a ceremóniákhoz, és a felajánlásokkal az oltár körül. Lehetett még akár több épület is a területen, és maga a kultikus hely sem a főépületben kapott helyet.

 

Amathous fürdői

Az Amathous régészeti terület fürdői a hellén valamint a római korból származnak. A hellén kor közfürdői az agorától délre találhatóak, mely komplexum egy kör alakú épületből és tőle északra néhány további teremből áll.

Az első helyiség egy téglalap alapú terem, mely fedett sporttér vagy versenyek helyszíne lehetett. A többi terem egy kör alakú építményre (tholosra) néz, mely a fő fürdőhelyként funkcionált.

 

Panagia tis Amasgou templom

A Panagia tiszteletére emelt, kis templomot a 11. század végén építették. A négyszög alapú, boltíves, bolthajtásos fülkékkel és két, a boltív megtartására később hozzáépített, keresztirányú bordázattal ellátott templom ritka freskóknak ad otthont a 12., 14. és 18. századból, melyek szépsége és jelentősége az Asinouban és a Panagia tou Arakában található falfestményekkel megegyező. A szerzetesi épületek egy részét az eredeti tervnek megfelelően renoválták. A templom kb. 20 perc járásra található Limassol – tól.

 

Limassol strandok – Limassol Beach >>>