Chat

Pafos városa

PAFOS / PAPHOS 2017. ÉVÉBEN EUROPA KULTURÁLIS KÖZPONTJA VOLT. MA  A SPORTOK ÉS KIEMELTEN A GOLF VÁROSA 

Pafos 600 éven át volt az ókori Ciprus fővárosa, régészeti öröksége annyira gazdag, hogy az UNESCO az egész várost felvette a kulturális világörökségek listájára. Csodálja meg a római korból származó villák aprólékosan kidolgozott padlómozaikjait, amelyek görög mitológiai jeleneteket ábrázolnak. Szakértők szerint a Földközi-tenger keleti medencéjének legszebbjei közé tartoznak. Hasonlóképp lenyűgözőek a föld alatti, sziklába vájt Királysírok, amelyeket dór oszlopok díszítenek. Vagy látogasson el Szent Pál oszlopához, amelyhez kikötve a legenda szerint megkorbácsolták, mielőtt a római kormányzót, Sergius Paulust keresztény hitre térítette volna, ezáltal Ciprust a világ első olyan országává tette, amelyet keresztény vezető irányított.

A városban széles a szálláshely-kínálat, a SPA – Wellness szállodáktól kezdve,  a konferencia központokon át. Az édes- és sós vizű medencéken át az egzotikus kertekig mindenféle szolgáltatást kínáló tengerparti luxushotelektől az olcsóbb szállodai apartmanokig.

Étvágygerjesztő finomságok számos étteremben , helyi és nemzetközi fogások között válogathat mindenki.

Látogasson el egy holdfényes, klasszikus operaelőadásra a Pafos-i kikötőre néző középkori erőd romantikus falai közé a nyári fesztivál szezonban. Vagy perdüljön táncra a legújabb slágerekre valamelyik éjszakai szórakozóhelyen, amelyekből akad bőven a városban.

 

Petra tou Romiou

Ez a hatalmas sziklákból kialakult, érdekes geológiai formáció, mely a Pafos-körzet tengerparti szakaszánál található, Ciprus egyik leglenyűgözőbb természeti képződménye. A helyet Aphroditéhez, a szerelem és szépség görög istennőjéhez kötik. A legenda szerint Aphrodité ezen a megkapóan szép helyen emelkedett ki a hullámokból. Görög neve, Petra tou Romiou (a görög sziklája) a legendás bizánci hőst, Digenis Akritast idézi, aki hihetetlen erejével megakadályozta, hogy a fosztogató szaracénok az öbölből a partra juthassanak. A monda szerint egy hatalmas sziklát vetett a tengerbe, mellyel elpusztította az ellenség hajóit.

 

Frank fürdők

A Frank Fürdők meglehetősen közel helyezkednek el Pafos óvárosának keleti falaihoz. A 14. század végén illetve a 15. század elején építették. A Frank Fürdők a kevés fennmaradt frank középületek részét képezik Pafos-ban.

 

Pafos középkori erődje

Nea Paphos erődje a kikötő nyugati végében található. A frank megszállás alatt, a 13. században, a „Saranta Kolones” nevű bizánci erőd helyén épült. Az erőd ablakai nagyon kisméretűek, s csupán egyetlen bejárattal rendelkezik a keleti oldalon. Központi része egy nagy, négyzetes torony, zárt várudvarral a közepén.

 

Maa – Palaeokastro település

Maa-Palaeokastro, a Korall-öböl közelében fekvő sziget nyugati partjainál található település.  Impozáns városfalai mindig is láthatóak voltak, a terület is innen kapta a nevét: „Palaeokastro” (a régi vár). Ezt a területet először a mükénei görögök népesítették be, akik i.e. 1200. környékén érkeztek a szigetre Görögország szárazföldi területéről, a mükénei királyság eleste után, így ez tekinthető a ciprusi hellenizáció egyik kiindulópontjának.

Pafos tengerpart – Paphos  Beach >>>