Chat

Észak Ciprus – infó

Észak Ciprusra utazók részére

A Chryciana Travel a Ciprusi Köztársaság területén és törvénye alapján műkődő utazási iroda és csak a Ciprusi Köztársaság idegenforgalmát segiti.

Jelen információkat azon érdelődők részére juttatjuk el akik az ” Észak-ciprusi Török Köztársaság ” területe iránt érdeklődnek ill. ott foglalnak le nyaralást bmely más iroda által.

 

” Észak-ciprusi Török Köztársaság ” területére vonatkozó információk:  

1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem.

Az Ciprus 1974-es kettéválása utánlétrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki.

A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatása az észak-ciprusi területen igen korlátozott.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges.

Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A Ciprus északi része felől illegálisan belépők esetében fennáll a szankcionálás* lehetősége, ami akár 12 hónap szabadságvesztés vagy pénzbírság is lehet.  Bővebben>>

*szankcionálás – szentesít, jóváhagy, megerősít, törvényerőre emel; (vmely cselekményt) büntet, büntető rendelkezéssel sújt; lásd szankciómegerősít, eldönt; törvényesnek elismer; büntető intézkedést alkalmaz

Egyéb adatok: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus